Název: | Enterální výživa u pacienta na umělé plicní ventilaci z pohledu všeobecné sestry |
Další názvy: | Enteral nutrition in a patient on artifical lung ventilation from the point of view of a general nurse |
Autoři: | Štěpánková, Markéta |
Vedoucí práce/školitel: | Frei Jiří, PhDr. Mgr. Ph.D., MBA |
Oponent: | Tůmová Pavlína, Mgr. |
Datum vydání: | 2022 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/48968 |
Klíčová slova: | enterální výživa;umělá plicní ventilace;nasogastrická sonda;zajištění dýchacích cest;endotracheální intubace;historie enterální výživa;historie umělé plicní ventilace |
Klíčová slova v dalším jazyce: | enteral nutrition;artifical lung ventilation;nasogastric tube;securing of the airways;endotracheal intubation;history of enteral nutrition;history of artifical lung ventilation |
Abstrakt: | V této bakalářské práci se zabýváme studiem historického vývoje enterální výživy a umělé plicní ventilace. Jedná se o teoretickou práci. V první kapitole je popsána základní anatomie a fyziologie dýchací a trávicí soustavy, která je nezbytná k pochopení chodů v lidském těle. Ve druhé kapitole se zabýváme vývojem umělé plicní ventilace od starověku do dnes a řešíme specifika ošetřovatelské péče o ventilovaného pacienta. Třetí kapitola pojednává o tom, jakým způsobem lze u ventilovaného pacienta zajistit příjem výživy. Závěrem této práce je ucelený přehled provázanosti umělé plicní ventilace a enterální výživy. |
Abstrakt v dalším jazyce: | In this bachelor thesis we study the historical development of enteral nutrition and artificial lung ventilation. It is a theoretical work. The first chapter describes the basic anatomy and physiology of the respiratory and digestive system, which is essential for understanding the processes of the human body. In the second chapter, we discuss the development of artifi-cial pulmonary ventilation from ancient times to the present day and address the specifics of nursing care of the ventilated patient. The third chapter discusses how nutrition can be provided to the ventilated patient. This thesis concludes with a comprehensive review of the interrelationship between artificial lung ventilation and enteral nutrition. |
Práva: | Plný text práce je přístupný bez omezení |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Stepankova_Marketa_VSS_BP.pdf | Plný text práce | 1,09 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Stepankova_PV.pdf | Posudek vedoucího práce | 351,9 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Stepankova_PO.pdf | Posudek oponenta práce | 397,85 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Stepankova_H.pdf | Průběh obhajoby práce | 434,24 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/48968
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.