Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.authorSiewicz, Agnieszka
dc.date.accessioned2014-01-02T07:03:36Z
dc.date.available2014-01-02T07:03:36Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationAntropoWebzin. 2011, č. 3, s. 143-148.cs
dc.identifier.issn1801-8807
dc.identifier.urihttp://antropologie.zcu.cz/webzin/index.php/webzin/article/view/53
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/6714
dc.description.abstractThe aim of this paper is to show the role of anthropological inquiry in the development of a new, interdisciplinary approach to food in culture - namely: food studies. Early anthropologists, for example, Bronislaw Malinowski and Edward Evans-Pritchard, stressed the social meaning of food while analyzing the outcome of their fieldwork. When the functional approach had been replaced by structuralism, the symbolic meaning of food was given priority. Therefore, Claude Lévi-Strauss constructed his famous culinary triangle to show the connection between culture and nature in human thought; however, the triangle was not based on his own fieldwork, but rather many examples from other works were used to support this theoretical approach. This paper shows that without the theoretical and practical contribution of these three anthropologists, the flourishing of food studies as a new discipline would have been seriously delayed.en
dc.format6 s.cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoenen
dc.publisherAntropoWebcs
dc.relation.ispartofseriesAntropoWebzincs
dc.rightsAutoři, kteří chtějí publikovat v tomto časopise, musí souhlasit s následujícími body: Autoři si ponechávají copyright a umožňují časopisu publikovat příspěvky pod Creative Commons Attribution licencí, která umožňuje ostatním sdílet tuto práci s tím, že přiznají jejího autora a první publikování v tomto časopisu. Autorům je dovoleno a doporučováno, aby po publikování svých příspěvků v tomto časopise zpřístupnili svou práci online (například na svých webových stránkách)cs
dc.rightsAuthors who publish with this journal agree to the following terms: Authors retain copyright and grant the journal right of publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) but only after the final publication.en
dc.subjectkulinární kulturycs
dc.subjectantropologie jídlacs
dc.subjectfunkcionalismuscs
dc.subjectstrukturalismuscs
dc.titleAnthropology as an inspiration to food studies: building theory and practiceen
dc.typečlánekcs
dc.typearticleen
dc.rights.accessopenAccessen
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.subject.translatedculinary culturesen
dc.subject.translatedfood anthropologyen
dc.subject.translatedfunctionalismen
dc.subject.translatedstructuralismen
dc.type.statusPeer-revieweden
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articleen
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 3 (2011)
Číslo 3 (2011)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Siewicz.pdfPlný text95,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/6714

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.