Název: | Vliv obsahu vody v reakční směsi na vlastnosti polyakrylamidového hydrogelu |
Další názvy: | The effect of water content in reaction mixture on the properties of polyacrylamide hydrogels |
Autoři: | Špalová, Anna |
Vedoucí práce/školitel: | Kovářík Tomáš, Ing. Ph.D. |
Oponent: | Richtr Václav, Doc. Mgr. CSc. |
Datum vydání: | 2021 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/44742 |
Klíčová slova: | hydrogel;polyakrylamid;obsah vody v reakční směsi;swelling ratio;youngův modul pružnosti;viskoelasticita;viskózní modul;elastický modul |
Klíčová slova v dalším jazyce: | hydrogel;polyacrylamide;water content in reaction mixture;swelling ratio;young's modulus;viscoelasticity;viscous modulus;elastic modulus |
Abstrakt: | V práci je prezentována jednoduchá a efektivní metoda řízení přípravy polyakrylamidových hydrogelů. Radikálovou polymerací byla připravena série vzorků, které se lišily obsahem vody v reakční směsi použitým během polymerace. Obsah vody byl na základě předběžných experimentů zvolen 4, 8, 12, 16, 20 a 24 g na 1 g akrylamidu. Výsledné hydrogely nabobtnalé do ustáleného stavu vykazovaly velkou variabilitu v obsahy vody a v pevnosti. U jednotlivých hydrogelů byly provedeny testy množství zadržené vody, termické testy, testy mechanické pevnosti a testy struktury lyofilizovaných vzorků. Poměr hmotnosti vody obsažené v hydrogelech a hmotnosti samotného polymeru se pohybuje v rozmezí od 5 do 25. Elastický modul se pohybuje v rozmezí od 17 do 1 kPa a Youngův modul pružnosti od 259 do 6 kPa. Bylo zjištěno, že své vlastnosti si hydrogely udrží i po vysušení a opětovném nabobtnání. Ve vodném roztoku NaCl se množství vody, které je hydrogel schopen obsáhnout, zvýší. |
Abstrakt v dalším jazyce: | In this bachelor thesis, a simple and effective method of tailoring polyacrylamide hydrogels is presented. A series of samples was prepared by varying the amount of water used during polymerization. Based on previous experiments, the amount of water was set to 4, 8, 12, 16, 20 and 24 g per 1 g of acrylamide. The resulting hydrogels, swelled into a steady state, show a high variability in water content and rigidity. Tests of water content, rigidity, thermic stability and tests of structure of lyophilized samples were performed. The swelling ratio varies from 5 to 25, the elastic modulus varies from 17 to 1 kPa and the span of Young's modulus from 300 to 5 kPa. The properties of PAAm hydrogels do not change significantly even when they are dried and reswelled again. Their swelling capacity increases when stored in an aqueous solution of NaCl. |
Práva: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Bakalarska_prace_Spalova_2021.pdf | Plný text práce | 1,98 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
hodnoceni vedouciho BP - A. Spalova.pdf | Posudek vedoucího práce | 124,18 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
posudek oponenta BP - A. Spalova.pdf | Posudek oponenta práce | 89,79 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Spalova_Anna_BP.pdf | Průběh obhajoby práce | 539,19 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/44742
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.