Title: Sledování prevalence výskytu dekubitů u 65letých a starších mužů a žen ve vztahu ke kategoriím bmi hospitalizovaných na interním oddělení
Authors: Hujová, Aneta
Kopecký, Miroslav
Citation: FREI, Jiří ed. Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. a jarní konference ČAS Region plzeňský : recenzovaný sborník z kongresu s mezinárodními příspěvky. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, 2023, s. 28-34.
Issue Date: 2023
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
Document type: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/53002
ISBN: 978-80-261-1168-9
Keywords: seniorský věk;dekubitus;BMI
Keywords in different language: senior age;decubitus;BMI
Abstract: Dekubity jsou stále celosvětovým onemocněním, jejichž riziko vzniku je zvýšeno jak podváhou, tak obezitou, ovšem obezita je u populace oproti podvýživě častější a počet lidí s nadváhou či obezitou stále roste. Cílem výzkumu bylo zjistit vztah mezi výskytem dekubitů a jednotlivými kategoriemi BMI u 65letých a starších pacientů (n=122, 51,6 % žen, 48,4 % mužů) hospitalizovaných na interním oddělení. Data byla získána ze zdravotnické dokumentace a z nemocničního informačního systému nežádoucích událostí a z vlastního antropometrického měření. Do výzkumného vzorku byli zařazeni pacienti, kteří splňovali vstupní kritéria (věk nad 65 let, vzniklý dekubitus, hospitalizace na interním oddělení). Ze zjištěných výsledků vyplývá, že vyšší četnost dekubitů byla zaznamenána u pacientů s nadváhou (34,6 %). Nejčastější lokalizací dekubitu jak u mužů, tak u žen byla oblast kosti křížové (66,91 %). Z výsledků vyplývá potřeba více vyspecifikovat rizikové faktory v souvislosti s antropometrickými ukazateli pro snížení výskytu dekubitů, popř. zamezení zhoršování jednotlivých stupňů proleženin.
Rights: © autoři
Appears in Collections:Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. (2023)
Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. (2023)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sborník 2023_uvod.pdfPlný text104,55 kBAdobe PDFView/Open
Sborník 2023-31-37.pdfPlný text94,7 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/53002

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.