Název: | Orientační stanovení obsahu vlákniny v potravinách a odhad velikosti jejího průměrného příjmu v závislosti na stravovacích zvyklostech |
Další názvy: | Indicative of camping fiber content in foods and estimate the size of its average income, depending on eating habits |
Autoři: | Zemanová, Štěpánka |
Vedoucí práce/školitel: | Zloch, Zdeněk |
Oponent: | Richtr, Václav |
Datum vydání: | 2015 |
Nakladatel: | Západočeská univerzita v Plzni |
Typ dokumentu: | bakalářská práce |
URI: | http://hdl.handle.net/11025/19705 |
Klíčová slova: | vláknina;spotřeba potravin;příjem vlákniny;prebiotika;civilizační choroby |
Klíčová slova v dalším jazyce: | fiber;food consumption;intake of fiber;prebiotics;lifestyle diseases |
Abstrakt: | V současné době jsou potraviny obsahující vlákninu běžně dostupné v naší obchodní síti. Vláknina má příznivá účinek na fyziologii lidského těla. Příjem vlákniny jako důležité složky potravy by neměl být problémem, aby každý měl možnost ovlivnit své zdraví. Jednotlivé druhy vlákniny mají společné vlastnosti a schopnosti ovlivnit trávení potraviny v lidském organismu. Vlákninu dělíme na rozpustnou (pektiny, gumy, slizy) a nerozpustnou (celulózy, ligniny). Praktická část práce řeší stanovení obsahu vlákniny v různých druzích potravin. Zhodnocuje průměrný příjem vlákniny u české populace s použitím databáze Českého statistického úřadu spotřeba potravin. Závěr práce vyzdvihuje nutnost zvýšení příjmu vlákniny z ovoce a zeleniny, což příznivě ovlivnujě zdravotní stav naší populace. |
Abstrakt v dalším jazyce: | Nowadays food products containing roughage are freely available for purchase almost anywhere. Roughage has a beneficial effect on the physiology of the human body. Individual types of roughage have common characteristics and ability to influence food digestion in the human organism. Roughage can be divided into soluble (pectins, gums, mucilages) and insoluble (cellulose, lignin). Practical part of the work addresses the determination of roughage content in different kinds of food. Evaluates the average roughage intake among the Czech population using the database of the Czech Statistical Office. End part of the work highlights the need for increased roughage intake from fruits and vegetables, which positively affect the health status of our population. |
Práva: | Plný text práce je přístupný bez omezení. |
Vyskytuje se v kolekcích: | Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
Zemanova Stepanka BP Vlaknina.pdf | Plný text práce | 1,31 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
vedouci-Zemanova_Stepanka_VBP.pdf | Posudek vedoucího práce | 391,08 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
oponent-Zemanova_Stepanka_OBP.pdf | Posudek oponenta práce | 310,02 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
obhajoba-Zemanova_Stepanka_BP.pdf | Průběh obhajoby práce | 197,72 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/19705
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.